Boulogne

Vlees van’t paardje

Terwijl paardencharcuterie tegenwoordig een ware delicatesse is, ontstond “vlees van’t paardje” eind 19de eeuw enkel in de volkse keuken op het menu.

Sinds 1960 produceert de familie De Baets vleeswaren en specialiseerde zich in salami en kookwaren.

Eind mei 2011 werd bloende, salami van paardenvlees, uit Sleidinge erkend als streekproduct.

Meer
Irene De Baets

Irené

De Baets

Het recept van Slense bloende komt van vader Irené De Baets. De productiewijze en de ingrediënten bleven ongewijzigd. Onze bloende bestaat voor 70% uit paardenvlees. Omdat dat te droog is, wordt er 30% spek van de vakensrug aan toegevoegd. De rijping van het vlees is zeer delicaat. Het is immers een vorm van fermentatie.

De exacte bereiding en kruiding blijven een goed bewaard familiegeheim.

Een echte

delicatesse

Paardenvlees is een delicatesse. Toch wordt het door velen miskend. Het is nochtans cholesterolarm en goedkoper dan rundvlees. Wellicht speelt sentimentaliteit een rol. De leden van familie De Baets zijn zelf paardenliefhebbers en toch eten ze heel graag paardenvlees.

De Slense bloende, boulogne of saucisson de Boulogne heeft niets met de Noord-Franse stad te maken. Het is een Oost-Vlaamse specialiteit.

logo

Sleidinge-dorp 127-129
9940 SLEIDINGE

Tel. 09 357 34 61

2020 Vleeswaren De Baets. Alle rechten voorbehouden.